Tilbage til seneste vurderinger
Tilladt for børn over 15 år Utøya 22. juli
Original titel
Utøya 22. juli
Dansk titel
Utøya 22. juli
Medie
Film
Længde i minutter
93 minutter
Længde i meter
Ikke angivet
Producer
Ikke angivet
Instruktør
Erik Poppe
Producerende filmselskab
Paradox Produksjon
Distributør
Nordisk Film Distribution A/S
Nationalitet
Norge
Produktionsår
2017
Afgørelse
Tilladt for børn over 15 år
Vurderet dato
19. april 2018
Begrundelse
Filmen udvikler hurtigt en angstfyldt stemning. Fra starten ses dokumentariske optagelser af de terror-eksplosioner, der ramte regeringskvarteret i Oslo. I filmens efterfølgende fiktions-del er der talrige scener, som er helt domineret af unge menneskers panik, flugt og angst for at dø. Specielt kommer vi meget tæt på den unge hovedperson, som vi følger mens hun er bange, grædende og skyldbetynget over ikke at vide, hvor hendes lillesøster er. I nogle scener ser vi dræbte unge mennesker – heraf nogle, som vi tidligere har lært at kende. Selv om volden ikke er blodigt udpenslet, beskriver filmen voldens følgevirkninger på en meget nærgående måde, da vi gennem en lang scene følger et ungt menneskes dødskamp. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn under 15 år.
Handling
Kaja er en ung pige, der er på den politiske sommerlejr på Utøya i 2011 – også den 22. juli, hvor deltagerne bliver udsat for et terrorangreb. Vi følger i realtid Kaja og nogle af lejerdeltagerne fra kort tid før og under hele skyderiet. Gennem panisk flugt og angstfyldte valg, er hun samtidig meget urolig for sin lillesøster, som hun er kommet bort fra. Filmen følger de virkelige grusomme begivenheder tæt, beskrevet gennem opdigtede personer.
Kommentarer
Ikke angivet
Gå til avanceret søgning »
Udskriv denne side »


Forældre og andre, der har med børn at gøre, har mulighed for at modtage nyhedsbrev om rådets vurderinger af film. Vælg nyhedsbrev i menuen.